visualHomePage_0_0.jpg

De trainer

EVEN VOORSTELLEN: JOHAN TINGE


Johan Tinge (1956) studeerde andragologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tot 1997 werkte hij in een psychologenpraktijk in Tilburg. Daar groeide zijn belangstelling voor de problematiek van mensen met gezondheidsklachten en stress.

Naast andragoog is Johan gezondheidszorgpsycholoog (BIG geregistreerd en aangesloten bij het NIP). Ook heeft hij een opleiding Gestalttherapie gedaan.

 

Al sinds 1981 beoefent Johan Tinge meditatie; sinds 1988 geeft hij daarin ook les. In 1996 kwam hij in aanraking met het werk van Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van de mindfulness methode in Amerika. Op dat moment leken allerlei puzzelstukjes op hun plaats te vallen.

Zelf zegt Johan hierover: ,,Ik wist meteen dat dit was waar ik eigenlijk al jaren naar zocht.  In mindfulness of aandachttraining komt voor mij alles samen: mijn belangstelling en passie voor meditatie én voor mijn werk als psycholoog. Ik ervaar de training nog altijd als een unieke methode voor mensen met diverse gezondheidsklachten, en ook voor professionals in de zorg. Elke keer word ik weer verrast door de impact die mindfulness heeft op deelnemers, en hoe mensen kunnen veranderen door het oefenen: thuis, en in de groep."

 

Inmiddels heeft Johan veel ervaring als mindfulnesstrainer en opleider, en is hij een van de voortrekkers van dit gedachtegoed in Nederland. Hij liet zich scholen in de Verenigde Staten aan de Stress Reduction Clinic van de University of Massachusetts Medical Center, en was daar ook twee maanden intern. Ook deed hij cursussen aan  het North Wales Centre for Mindfulness (Universiteit van Wales), en volgde hij in Toronto een 7-daagse training in Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT).

 

In 2005 heeft Johan het Instituut voor Mindfulness (IvM) opgericht. het IvM organiseert opleidingen tot trainer in MBSR/MBCT. Het instituut heeft de afgelopen jaren tientallen mensen door heel Nederland opgeleid tot trainer in MBSR/MBCT. Zie ook: www.instituutvoormindfulness.nl

Daarnaast is Johan als opleider verbonden aan het Institut für Achtsamkeit und Stressbewältigung, dat opleidingen tot mindfulness trainer organiseert in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Ook geeft hij workshops over mindfulness aan professionals in de zorg, onder andere bij de Centrale Rino Groep, aan teams en bij bedrijven.

 

Wilt u meer weten over aandachttraining of wilt u zich aanmelden? Neemt u dan contact op met Johan Tinge:

Boslaan 8
9449 PS Nooitgedacht
Telefoon (0592) 24 36 48
E-mail: info@johantinge.nl